7. marraskuuta 2014

Auto talvikuntoon.


Tässä jutussa käsitellään auton valmistelua tulevaa talvea varten, lukuun ottamatta renkaiden vaihtoa.

Vaikkakaan kelit eivät vielä vaikuta kovin talvisilta, varsinkaan eteläisessä Suomessa, on kuitenkin syytä nyt viimeistään laittaa auto talvikuntoon.

Kun vesisateiden jälkeen seuraavana yönä onkin pakkasta, voi parkkipaikalla odottaa aamulla yllätys liikkeelle lähtijää. Vaikka auto olisikin yön lämpimässä tallissa, voi myös päivän päätteeksi pakkaspäivinä kotimatka tyssätä.

Seuraavassa on listattu muutamia tärkeimpiä, ja vähän vähemmän tärkeitä valmisteluita autolle talvea varten.

  • Vuoden viimeinen vahaus. Kun teille aletaan levittää suolaa, kunnon vahakerros suojaa maalipintaa ja helpottaa auton pesemistä talven aikana.
  • Silikonin levitys tiivisteisiin estää mm. ovien kiinni jäätymisen. Silikoni on hyvä levittää myös konepellin, takakontin ja polttoainetankin tiivisteisiin. Jos talvella on tarvetta availla ikkunoita, voi silikonin levittää myös ikkunan tiivisteisiin. Silikonia levittäessä on hyvä pitää järki mukana ja hanskat kädessä. Muuten silikonia voi päätyä ei-toivottuihin paikkoihin, kuten rattiin.
  • Ovien ja muiden auton ulkopuolisten lukkojen öljyäminen kuuluu myös listalle, siltä osin kun autossa avaimenreikiä on. Tässä kohtaa suosittelen kosteuden syrjäyttävää lukkoöljyä ennemmin kuin lukkosulaa.
  • Tuulilasinpesuneste on hyvä terästää, varsinkin jos kesällä on käyttänyt laimeampaa kesäpesua. Pakkasen kestävyys saa olla hyvinkin -30C, ettei säiliö pääse jäätymään ja halkeamaan. Lisäksi lampunpesijöiden letkuissa oleva neste on hyvä suihkuttaa ulos, jotta tilalle saadaan pakkasen kestävää lientä.
  • Myös tuulilasi on tässä kohtaa hyvä puhdistaa huolella sisäpuolelta jotta huurtuminen saadaan minimoitua.
  • Autoon on hyvä myös kiikuttaa skrapa, harja, lapio ja taskulamppu, sekä lämmitysjohto ja sisätilanlämmitin, siltä osin kun niitä tarvitaan.
  • Jäähdytinnesteen pakkasen kestävyyden voi myös mitata, jos kokee sen tarpeelliseksi. Mikäli jäähdytinnesteiden tarkistus on kuulunut liikkeen tai korjaamon huoltoon vuoden parin sisällä, on pakkasen kestävyys melko varmasti edelleen kohdallaan.

Sitten niihin vähemmän aiheellisiin tarvikkeisiin.
Käynnistyskaapelit on hyvä olla talvella matkassa mukana, niissä vanhemmissa autoissa joihin saa apuvirtaa antaa ja joista saa antaa. Varmista kuitenkin vaikka auton ohjekirjasta saako oman auton akusta antaa apuvirtaa toiselle autolle, tai voiko oma auto ottaa sitä vastaan.
Äärimmäisiä tilanteita varten sytkäri on hyvä olla mukana, auton ulkopuolella. Kun omistaa vanhan auton, voi jäätyneen lukon saada auki kuumentamalla avainta sytkärillä. Tätä kuitenkin suosittelen vain äärimmäisissä tilanteissa.

Tässä ehkä ne tärkeimmät valmistautumiset talveen. Lista saattaa tuntua pitkältä ja työläältä, mutta tuottaa tulosta, kun ei tarvitse seisoa ulkona -20C pakkasella kun ei pääse autoonsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti